100 hari : Al-fatihah


Setiap yg bernyawa pasti akan menghadapi kematian,, setiap yg bermula pasti akan berakhir, dari Nya kita dtg dan kepada Nya kite kembali. Assalamualaikum sume dan sihat lah hendaknya. entri kali ni agak sedih, iaitu mengenai kehilangan. hari ni da genap 100 hari bekas lecturer ak, arwah encik Latep pergi menghadap Ilahi. arwah encik latep ni merupakan lec yg paling lama la ajar ak. die ajar ak 3 sem berturut-turut. stkt ni blm ad la mane2 lec laen yg ajar ak lame cmtu. dan sebenarnya, xramai student yg berani blaja lame2 ngn die cm yg ak buat ni. dan ad yg sanggup lari dari kls die coz bile sebut kls encik latep, mmg ramai student yg takut. takut kene repeat la, takut kene sound la, takut kene kutuk la. ak mula2 masuk kls die takut gk, coz mcm2 yg ak dgr sal kls die, tapi ak beranikan jgk la diri masuk kls die. mula2 mmg teruk la kene, tapi lama-kelamaan da biasa da, so xkisah pon. dan satu benda yg ak amat suke kls die ialah die suke buat lawak, mmg duk dlm kls die tu duk gelak je la keje nya. blaja ckit je, selebihnya duk gelak je la. so mmg sesuai la ngn jiwa ak yg suka buat lawak ni, xde la serius je memanjang, x bez kot idup cmtu.

yg paling ak ingt ialah bile time part 5. ak sepatutnya x masuk kls die, ak sepatutnya blaja ngn lec laen. tapi ak ngn geng2 ak lari dari kls tu tuk masuk kls encik latep. sedangkan ramai student laen yg lari dari kls encik latep ni tuk masuk kls lec lagi satu tu, tapi kiteorg terbalik pulak. lari dari kls lec tu tuk masuk kls encik latep. dan Alhamdulillah kiteorg lepas paper tu, walaupun ramai yg ckp akan repeat klu masuk kls encik latep. cuma satu la yg ak ralat, ak x sempat jumpa die sblm ak grad. dan lepas ak grad, die berhenti jadi lec coz die sakit. bile ak sambung stdy kt puncak alam, mmg xdpt da la nk jumpa die kt dungun nu. dan kemuncak ny ialah bile last sem, classmate ak bgtau yg die da meninggalkan. siyesly emosi ak agak terganggu bile dgr berita tu, coz ak xsempat nk jumpa die buat kali terakhir, x sempat nk ucap terima kasih atas segala ilmu yg die bagi kt aku, xsempat nk mintak maaf kt die atas segala salah dan silap ak selama 3 sem die mengaja ak. byk benda yg ak blaja dari die, walaupun die suke buat lawak, tapi byk benda yg die ckp tu sbnrnya betul. antara betul yg ak ingat ialah die ckp yg study "week" akan buat student jadi "weak", mmg betul pon coz time stdy week kite bukan ny stdy pon, tapi sibuk blk umah, lepak2 xpon on9 x ingt dunia.

so sempena genap 100 hari pemergian lec kesayangan ak ni, ak buat satu entri khas, xde ape yg blh ak buat skrg ni selain daripada mengirimkan Al-fatihah dan doa utk arwah encik latep, semoga rohnya ditempatkan di kalangan org yg soleh di sana, dan ampunkan segala dosa dan salah silap ak sepanjang ak menjadi anak murid, ak akan manfaatkan segala ilmu yg dipelajari..Amin

p/s:kite x pernah tau bile kite akan menghadap Ilahi, so bersedia la dgn amal yg secukupnya

5 coretan ikhlas:

garfield88_aini said...

Al-fatihah...
Semoga arwah ditempatkan bersama2 dengan orang yang beriman..
sedih jugak coz teringat kat arwah ayah...T.T

Wan Gerrard said...

al fatihah
salam takziah kepada keluarga terdekat arwah
semoga mereka terus tabah hadapi dugaan ini..

khairul hisyam said...

al-fatihah

nelly said...

semalm arwah nenek nelly genap dah 100 hari ..

Jom baca :
Geli dengan cicak !!

YATZAKIE said...

al_Fatihah...moge rohnye di tempatkan bersama2 org yg beriman..amin