Kenangan di Puncak Part 3

Untitled-1

pagi itu ak pegi ke kls seperti biasa. semester baru,tapi tiada yg baru bagi aku,melainkan jumlah gadis yg memakai shawl semakin bertambah pada pandangan ak. ak masih melalui tangga yg sama,nmpk water cooler yg sama, masuk ke tandas yg sama, dan menuju ke kls yg sama. masuk ke kls,seperti biasa,kehadiran ak disambut dgn tepukan. itulah rutin yg dialami sbg pelajar lelaki paling macho di dlm kls. ak sempat menoleh ke arah gadis berjilbab. oh ye sblm terlupa,mintak maaf di atas penggunaan gadis berjibab sblm ni,bak kata syeera, perkataan sebetulnya ialah gadis berjilbab.

gadis berjilbab itu hanya tersenyum manis. mungkin terpikat dgn gaya rambut baru ak. Arghh lupakan sume tu, ak dtg ke sini tuk blaja. ak duduk di tempat biasa ak. mcm biasa, ak menyapa PA ak di dlm kls.

"ika,nk tgk jadual,ad baik ka?"tanya ak.

"teruk ar jadual sem ni,nah ko tgk sendiri"jwb ika.

"haram jadah,ad kls ari jumaat,demm!!"dengus ak dlm hati.

ak mmg x suke kls ari jumaat, xtau ar plak klu ad yg suka. dan sepanjang ak blaja dari dip sampailah ke degree, baru skali ak ad kls ari jumaat,itupun kls bahasa cina. sungguh x menyeronokkan, org laen sibuk berdengkur bagai, ak duk dlm kls tersengguk-sengguk menahan mengantuk.

kls pada pagi ni ialah kls Human Resource. mcm biasa, lec kegemaran ak masuk ke kls. memandangkan beliau da ajar kls ak dari sem lepas, so xde la sesi memperkenalkan diri yg poyo tu. tapi ak yakin,lec ni x ingt pon nama ak. biasa ar,pelajar x bermasalah la katakan. encik lec membuka slide nya. seperti biasa, beliau menerangkan satu persatu dgn bersungguh-bersungguh. naek kasihan pulak ak melihatnya.

"ok kls,rehat 10 minit" encik lec bersuara.

ak bangun dan menyusun langkah ke tandas. seperti biasa,ak membasuh muka,utk memberi kesegaran dan dgn harapan mampu membuatkan ak celik utk sejam lagi. ak masuk semula ke dlm kls. ak sempat menjeling ke arah gadis berjilbab. die x perasan jelingan ak, malah sibuk membelek belek note pad hello kitty nya. encik lec menyambung smula kuliahnya. ketika ak sedang kusyuk mendengar bebelan encik lec, pandangan ak dialihkan ke luar kls. kelihatan seorg gadis melintasi kls ak.

"fuyoo,comey ny awek tu,cm nikita willy ar"bisik ak di dlm hati.

ak menoleh ke arah chee bong di sblh ak,chee bong hanya tersenyum,menandakan die turut merasakan apa yg ak rasa. kejadian tu membuatkan ak hilang fokus. ak hanya terbayangkan apa yg ak nmpk tadi.

"sapa ek awek tu,comey betul"bisik ak.

khayalan ak disentak bile melihat jam sudah menunjukkan pukul 10.15 pagi. kls dah abes. ak melangkah keluar dan menghampiri lif. ketika sedang menunggu lif,ak dikejutkan dgn suara lunak datang dari arah belakang.

"kenapa awk jeling sy tadi??" tanya gadis berjilbab.

"eh awk,awk tny ape tadi,sy x dengar"jwb ak.

"kenapa awk jeling sy tadi masa masuk kls?"soal gadis berjilbab.

"owh,emm knp,xblh ek?"ak membalas.

"bukan mcm tu la,nape awk x tegur je sy tadi" jwb gadis berjilbab.

"sy kan duduk jauh dari awk tadi,so cmne nk tegur awk"ayat cover line dari ak.

pintu lif pon terbuka,lalu menamatkan perbualan ak dgn gadis berjilbab. ak melangkah masuk ke dlm lif lantas menekan butang tingkat 1. ak memerhati keadaan di dlm lif. kelihatan dua org pelajar perempuan sedang ketawa kecil sambil memegang blackberry curve.

"apa la yg bez sgt pakai bb tu"bisik ak di dlm hati.

pintu lif terbuka. ak sudah sampai di tingkat 1. ak melangkah keluar dan bergerak menuju ke parking. ketika ak melintasi koperasi, pintu koperasi dibuka. ak terkejut melihat siapa di pintu itu.

"OMG!!,awek yg macam Nikita Willy tu la" jerit ak di dlm hati.

ak memandang tepat ke mukanya. die perasan akan pandangan ak itu. ak cuba utk membuka mulut dan menegurnya,namun perkataan semudah "hye" pon ak tidak mampu utk luahkan. ak jadi kaget,jantung berdegup kencang, ak hanya mampu melemparkan senyuman kpd nya. ak menanti respons dari nya. die membalas senyuman ak dgn satu senyuman yg cukup manis. dan die berlalu pergi. ketika ak melangkah,ak tersenyum sendirian, dan tiba2,bait lagu ni berlegar di fikiran ak.

tak pernah terlintas di benakku
saat pertama kita bertemu
sesuatu yang indah tumbuh dalam gundah
harum dan merekah

Bersambung......

blh baca part 1 di sini,dan part 2 di sini

p/s: lagu di atas adalah lagu bunga bunga cinta,ost dalam mihrab cinta.

17 coretan ikhlas:

hana said...

wah..
awek mana tu??
boleh tolong carik kan..
hehehe

Anna Farhana :) said...

untunglaa~~~ hehehe :D

pepol said...

hana..hahaaha,cite ni rekaan semata-mata ok,hahaha

pepol said...

anna farhana...hahaha,jeles ek?

Anna Farhana :) said...

jeles ?? hahahhaa :D

visitme@FaTiN cOrNeR said...

wah..xsabar tunggu sambungan..

tp lagi best kot if ganti ejaan 'ak' dengan 'aku'..tkut ada yg xfhm..hehe..sory tegur..

Cik Cammy Lia said...

ni pengalaman sendiri ke cerpen? best2 :-) cepat2 sblm kena kebas hihihi

pepol said...

anna farhana...hahaaha,jeles letteww,hahaha

pepol said...

fatincorner...owh ye ke,hehehe okok,akan dipertimbangkan..

pepol said...

cik cammy lia...ni cerpen je,hahahaha

Anonymous said...

uit2..
ika dlm cete ko ni ak ke??

pepol said...

anonymous...hahaaha,xtau xtau

Anonymous said...

huuuu akhirnyeee ade part 3....

pepol said...

anonymous...hohooho

HanaKimi said...

haha igtkan betul2 td...santai saja :)

pepol said...

hanakimi...hahahha,follow ek tuk tau kesudahan die..

Schaza Abieyza said...

siapakah gerangan awek yg memakai bj putih dlm gmbr tu epul?