Kenangan di Puncak Part 2

kunyit dream

yg blm baca part 1 blh baca di sini.

lec terus duduk di kerusi lec,nama lec ni ialah yusron sajo sajo, ya mmg aneh namanya tapi itulah info yg ak dpt dari fb beliau. subject pagi ni adalah Managing Customer Knowledge,eh betul ke,ak pon x pasti, haram jadah,nama subject pon ak xbpe ingt cmne ak nk lulus paper ni.

encik lec pon memulakan syarahan ny,siyes ak hanya mampu fokus tuk 10 minit yg pertama,masuk minit ke 11, mata ak sudah mula pejam, awek berjibab di sblh ak perasan akan keadaan ak,lantas die menghulurkan satu gula2 kopiko. ak mengambilnya sambil menahan mata yg hendak tertutup.

"haram jadah,die bg kopiko lak,ak mane mkn c0klat kopiko ni" dengus ak di dlm hati.

demi menjaga hati,ak telan jgk la coklat kopiko tu,walaupun ak tau, benda itu akan merumitkan lagi masalah ak. xlame selepas menelan coklat kopiko,kepala ak mula berdenyut-denyut. mmg inilah yg akan terjadi bile ak mkn coklat kopiko,ak ckup alah dgn coklat kopiko sama mcm cicak cukup alah dgn gelang getah.tanpa membuang masa, ak terus sembam kn muka ak di atas meja dan perjalanan ke alam laen bermula.

hampir setengah jam ak terlelap,ak dikejutkan oleh kudi.

"pul,jom kuar,lec bg rehat 10 minit" kudi mengejutkan ak.

"ok bro,ko g dlu"jwb ak ringkas.

ak memegang bibir ak,fuhh nasib baik xde air liur yg terkeluar.ak terus bergegas ke tandas utk mencuci muka. kudi mengajak ak pegi bwh fac tuk bli gula2. walaupun ak tau gula2 x elok tuk gigi,namun ak turutkan juga.

pintu lif terbuka. ak dah pon berada di groundfloor. ak melangkah keluar dan ketika sedang menyusun langkah, ak terpandang satu susuk tubuh yg membuatkan mata ak segar bugar.beliau perasan ak sedang memerhatikannya dan beliau sempat melemparkan senyuman yg mampu membuatkan lelaki setampan ashraff muslim pon cair.

"fuyoo,cantiknya,tapi sape ek,rasa cm penah tgk"ak tertanya-tanya dlm hati.

"owh,demm!!,tu fatin suhana,mcmane ak blh lupe yg die dah pindah puncak"

selesai membeli roti(eh tadi ak tulis bli gula2 ek),ak pn naek smula ke atas dan masuk ke kls.ak lihat awek berjibab tu masih di tempat duduknya.ak pon duduk di tempat duduk ak,xkn duduk ats meja plak.

"awk nk gula2??"sapa ak kpd die.

"xpela awk,sy dah ad gula2,thanks...emoticon gambar senyum" jwb die ringkas.

lec pon menyambung smula syarahan. haram jadah,bile la nk abes benda boring ni.lec bersungguh-sungguh menerangkan slide di depan. kelihatan beberapa student yg x penah miss dpt DL menganggukkan kepala tanda setuju walaupun ak berani kerat jari yg dieorg tu xphm ape pon,saje je angguk2 geling2 tuk amek hati lec tu. sementara ak pula cuba menggunakan kedua dua jari telunjuk ak tuk menongkat mata ak dari tertutup.

sedang konsentrasi ak terhadap ape benda yg diajar kt depan tinggal 20% je,ak dikejutkan dgn panggilan oleh encik lec.

"Saiful Zamir,dtg ke depan" yusron sajo sajo memanggil ak.

"ciss,mcmane die tau nama ak,nama dlm ic lak tu" bentak ak dlm hati.

"ade ape encik panggil sy ke depan ni encik,sy xtido pon tadi" soal ak kpd encik lec.

"cuba kamu terangkan jenis2 customer" soklan maut dari encik lec.

"hah,ad ke die terangkan tadi??ak xde dengar pon" ak dah mula panik.

"Err,err,err, customer ni terbahagi kpd beberapa jenis,yg pertama ialah....................

mata ak mula terpejam dan kepala mula berpusing-pusing dan...........

Pek2!!!tangan ak diketuk.

"Along,bangun,mak suruh angkat baju,hari dah nk hujan" adik ak mengejutkan ak dari tidur.

"haa ok2,jap lagi" jwb ak ringkas.

ak bingkas bangun dan menoleh ke arah jam dinding tiny toon di dlm bilik ak. jam menunjukkan tepat pukul 6 petang.

"Demm!!selama ni ak bermimpi je rupanya" keluh ak di dlm hati.

rupanya ak masih di rumah, dan blm lagi blk ke puncak alam. cuti 4 bulan hanya berbaki 6 hari saje lagi. jadi,selamat kembali ke kampus masing2, tidak kira la di mana korg blaja, selamat memulakan sem baru, dan jgk,sem ni ak xbuat button badge back 2 campus,so xde la nk suh korg undi design mane yg ok,heheehe btw,korg mesti tertanya-tanya sape awek berjibab yg ak maksudkan tu kn?

p/s:1st time ak buat entri ala2 bercerita,dpt inspirasi dari blog kwn ak,hopefully ak dpt tulis lagi entri cmni di masa depan,korg suka x entri cmni?

17 coretan ikhlas:

Adi Alida said...

hahaha..lawak la ko..cam tu p0n leh mpi.

pepol said...

dila....hahaha,ak pon nk try jgk ar buat cerpen cm ko,blh?hahhaa

sofeafaudzi.photography said...

ingatkan betul... huhuu

pepol said...

sofea...hehehe,cite ni adalah rekaan semata-mata

aimie amalina said...

aiyaaaaak
rindu Uitm ke..
heeee
uitm dihati ku kan
hehehehe
wee..salam kenai!
baru follow sini =]

pepol said...

aimie amalina...hahahaa,uitm mane tu?

Anonymous said...

Kenangan di Puncak yg diihlamkan Saiful Zamir @ Pepol ini merupakan satu cerpen yg menarik..Penulis telah mengetengahkan kehidupan seorang pelajar sehingga terbawa2 kedalam mimpi.. kehidupan seorg pelajar dkelilingi mcm2 ragam dari seorang kawan yg sengal tp dia sendiri syg sehingga ke seorg awek comel yg baik hati... Penulis telah menggunakan unsur2 suspen untuk membuat pembaca rasa ingin tahu pa yg akn blaku sterusnya... Idea untuk mempertengahkan awek cantik n comel juga menarik golongan lelaki utk membaca cerpen nie.. Namun penggunaan tatabahasa n gaya bahasa boleh dperbaiki lg..
Keseluruhannya, Kenangan di Puncak berbaloi untuk dibaca setiap peringkat umur..

-ber'NAMED-

pepol said...

anonymous...hahahaa,terima kasih tuk komen,btw ak tau sape ko wahai anonymous,hahahaha

✿Cik aYusE✿ said...

uuh mngiungat kn sy tym study dlu..klo cuti sem lama2 sure nanges bla nk blik u..mmg akn tbawa2 dlm mmpi jdi cm mmpi ngeri lak. huhuhu

pepol said...

cik ayuse..hehehe,tau xpe,lama sgt cuti smpai mimpi tu,hehehe

visitme@FaTiN cOrNeR said...

haha..punya la admire smpai ke alam mimpi..

selamat kembali ke kampus..

pepol said...

fatincorner...hahaha,tau xpe

Aimi Amira said...

mesti rindu nak pergi kelas sebab tu mimpi-mimpi belajar. haha.

pepol said...

aimi amira...hahaha,tau xpe

MisNadia Razali said...

ni mesti rindu nk belanje kan...ahahaha...sush2 je... =P

eva said...

ciss mimpi rupa nya.. buat malu jer kalo xdpt jawab lect tu.. slamat2 ahhaha

Nur Razlinda said...

ingat kan bebetul.. ropenye mimpi si bujang lapukk .. hahaha