Kemeriahan Derby

Salam sume, dah lama x tulis sal bola,ok dis weekend mcm bese ar,ad bola sepak hebat dari england nuh, bola sepak berkualiti tinggi walaupun hanya team dari manchester je yg berkualiti tinggi dlm liga tu. minggu ni,xde games yg besar mcm games manchester united lwn chelsea,dua minggu lepas. reasons knp ak ckp games manchester united lwn chelsea games besar coz dua2 team ni adalah juara2 epl terkini,last seasons man utd menang,last 2 seasons,si chelsea yg menang,so fair la tuk team2 cmni digelar team besar,team merah satu lagi tu yg da puluh tahun x menang liga xkn ak nk panggil team besar lagi kot, team merah yg penuh budak2 dan da 6 tahun x menang liga xkn ak nk panggil team besar jgk kot.

tapi minggu ni,ad kemeriahan yg melanda team2 separa besar ni. minggu ni adalah pertemuan derby, dua derby yg besar woo,iaitu derby merseyside ngn derby london. derby merseyside akan menemukan everton dgn liverpool dan derby london pulak menemukan tottenham hotspurs dan jgk arsenal.

everton vs liverpool
derby merseyside

derby pertama menemukan everton dan jgk liverpool, dan derby ni mmg sentiasa hangat,kerana kedua-dua kelab ni saling berkait sebenarnya. kelab merah tu asal usulnya dari kelab yg biru tu. dlu hanya ad kelab si biru shj,namun selepas pertelingkahan dan pergaduhan, maka wujud lah sebuah kelab baru yg berwarna merah. dan kelab merah itu pernah menggunakan nama yg sama dgn kelab biru itu tetapi terpaksa menukarnya selepas F.A England tidak membenarkannya,dan terhasil lah kelab penuh dgn sejarah lampau,liverpool f.c. kali terakhir everton menang liga ialah pada tahun 1986-87, dan kali terakhir liverpool menang liga ialah pada tahun 1989-90, so ak xphm knp org excited sgt nk tgk games team yg da puluh2 tahun x menang liga.

spurs vs arsenal
derby london

derby kedua utk minggu ini ialah derby london, yg menemukan team tottenham hotspur(sebut spurs sudah) dgn team bwh umur,arsenal f.c. derby ni dipanggil derby london kerana kedua-dua kelab berpangkalan di london. derby ni jgk sehangat dgn derby kt atas tu, adalah menjadi satu kebanggaan bg peminat spurs utk menang ke atas arsenal,x menang piala pon xpe asalkan dpt menang dgn arsenal, dan dari tahun ke tahun,derby ni da jadi semakin menarik coz da makin ramai yg minat spurs. klu sblm ni,shebby singh je yg hafal nama player2 spurs ni,tapi skrg ni da ramai yg knl sape tu gareth bale,luka modric malah younes kaboul. arsenal pulak, aku mls nk tulis lebih2,sume da tau sal arsenal ni pas dieorg menang besar 8-2 aritu. last time spurs menang liga ialah 1960-61 dan arsenal lak 2003-04. so,nk pegi tgk jgk ke games team2 cmni?

p/s: selepas 8 tahun,ak bli jgk jersi everton,last time ak bli jersi everton tahun 2003,time tu rooney rambut lebat lagi.

6 coretan ikhlas:

Saiazuan said...

lverpool semakn bgus.. hope diorng mng mlm ni

pepol said...

saiazuan...wah,menang tu,hehehe

cix z said...

nak tengok man. u vs liv!

anamizu said...

abg long + adik lelaki cik ana fanatic bola.. psg astro sbb bola..hehe



luv,
cik ana :)

pepol said...

cix-z...hahaha,klu nk tgk,blk umah ek,hahhaa

pepol said...

anamizu...owh ye ke,heheh