Kenapa filem 2 Alam dR. Rozmey gagal


Salam sume..bertemu lagi kite..skrg ni cuti sekolah kn? yg blaja kt u tu cuti sem la kn, so ape xtvt cite ni?so antara xtvt yg femes time2 cuti cmni ialah menontong wayang..bagus la coz byk filem melayu yg tgh ditayangkan skrg ni...SUPPORT FILEM TEMPATAN BEB!!....so, antara filem tempatan yg meletup time cuti ni ialah filem ngangkung..dgr cite da dpt 10 juta..wow new record..congrats Mr. David Teo, selain tu, filem hantu kak limah balik rumah pon dgr cite da dpt dlm 3 juta..emm bagus la tu kn..cite2 melayu pon blh dpt kutipan yg bagus..btw entri kali ni bukan nk cite pasal filem2 yg meletoop tu, tapi nk story psl filem yg gagal di pawagam iaitu filem 2 Alam terbitan dR. Rozmey tu, filem yg digembar-gemburkan tuk dpt kutipan 40 juta tapi hampehh,sebaliknya filem yg x letak target tinggi cmtu plak blh box-office(ngangkung dpt 10juta,means filem melayu paling box-office,klhkan adnan sempit), so sy cube la nk tinjau2 ckit, ape yg membuatkan filem 2 Alam ni gagal,coz klu lihat dari promosi,filem ni yg paling byk kua kt paper2...(diingatkan ni pandangan peribadi sy sahaja,tiada kene mengena dgn sesiapa..wink)

1. Pelakon
aspek yg paling penting tuk sesebuah filem(di samping jalan cerita yg bez), so barisan pelakon 2 Alam gagal utk menjadikan filem ni box-office,coz dieorg bukan name2 besar dlm industri filem, pelakon yg paling famous dlm filem ni ialah Aaron Aziz,pelakon lain seperti Yank Kassim, Rosnah Johari,dan Faizal Hussein,mereka semua lebih dikenali sbg pelakon drama dan bukan pelakon filem, Faizal Hussein misalnya sudah lama tidak muncul di tv..mereka juga mempertaruhkan Suhaila Salam,pelakon yg tidak dikenali di negara ni,(beliau pelakon di Singapura),so cmne nk dpt box-office,tiada nama2 seperti Shaheizy Sam, Farid Kamil, Nabil, Saiful Apek,Awie, Pierre Andre, Rosyam Nor, kumpulan Senario, Lisa Surihani, Erra Fazira, Liyana Jasmay, Scha Al-Yahya(sekadar menyebut beberapa nama) yg telah terbukti dan pernah terlibat dlm filem2 yg box-office,so ketiadaan nama2 besar dlm filem 2 Alam turut memberi kesan sbnrnya..

2. Promosi
promosi yg berlebihan blh memberi kesan,blh membuat org berasa meluat dan menyampah, kite sume tau yg promosi filem ni kua hampir setiap hari dlm suratkhabar kosmo dan metro..honestly,1st time tgk promosi filem ni kt paper, sy agak excited tuk tgk filem ni, tapi lama-kelamaan,rasa excited tu bertukar jadi meluat dan meloyakan,coz bace ayat2 promosi yg digunakan yg agak berlagak dan terlalu overconfident..sepatutnya sbg penerbit yg baru 1st time terbit filem, dR. Rozmey sepatutnya menggunakan ayat yg lebih merendah diri@humble..contohya ini merupakan percubaan pertama sy menerbitkan filem,moga para penonton dpt memberikan sokongan kpd filem terbitan sy ni...baru la penonton terasa tergerak hati nk menonton..bukan ny cmni...sy yakin filem ini akan mencapai 40 juta..terlalu angkuh bunyinya dan org xsuke keangkuhan,org suke kerendahan diri..:-)

3. Tarikh Tayangan
filem ni sepatutnya ditayangkan pada bln Mei,tapi disebabkan ia blm dihantar ke Lembaga Penapisan Filem(LPF),so ia tidak mendapat kelulusan dan terpaksa menunggu sehingga bulan november slm dpt ditayangkan..sedikit sebanyak membuat para penonton yg nk menonton filem ni membatalkan hasrat kerana terpaksa menunggu lama..

4. Wartawan
jangan cari gaduh atau cipta masalah dgn wartawan..PENTING!!...klu nk terlibat dlm industri ni,berbaik-baiklah dgn wartawan..coz promosi dari wartawan amat penting nk melariskan produk2 hiburan..tanpa sokongan dari mereka,mcmana audience nk tau psl produk kite..kenyataan dR. Rozmey yg mengatakan filem dia x perlukan wartawan mmg membunuh filem die..xde review yg elok ditulis oleh wartawan ttg filem ni,sebaliknya semue review yg negatif yg turut mempengaruhi penonton utk tidak menonton filem ni..

5. Jalan Cerita
filem2 yg box-office kt malaysia ni ialah filem yg bergenre komedi,seram,romantik dan jugak cite rempit2 dan lumba kereta..dan filem 2 Alam x termasuk dlm kategori itu..filem ini mengangkat tema agak berat dan ad beberapa part yg agak x relevan...malah ad yg melabelkan filem ni ibarat sebuah video klip Amy Search dan Ramli Sarip(kedua2 penyanyi ni penyanyi lagu tema filem ni)..so cmne filem ni nk box-office?sejarah menunjukkan yg filem bertemakan kisah yg agak berat biasanya gagal di pawagam..coz penonton nk enjoy di pawagam dan bukan menyesakkan kepala mereka dgn sesuatu yg agak berat...

gambar sekadar hiburan

jadi, itulah sbb ny filem 2 Alam gagal dari pandangan kaca mata sy(xpkai kaca mata pon)..btw kpd dR. Rozmey,jgn patah semangat,gagal sekali bukan beerti gagal selamanya,cube perbaiki mana2 kelemahan, malah sy juga percaya yg perniagaan herba prima dR. pon bermula dari bwh...bukan terus berjaya,sbg org baru dlm industri filem,xslh rasenya bertanya atau menimba ilmu dari penerbit yg da berjaya mcm David Teo dan Datuk Yusof Haslam...Mr. David plak jgn kedekut ilmu k..sharing is caring..filem pertama David Teo pon gagal jgk dlu,klu xsilap filem Syukur 21 kn..so ayuh dR. Rozmey..buktikan anak melayu pon blh jadi penerbit filem yg hebat...peace

p/s : filem "Aku Masih Dara" bez ke?

4 coretan ikhlas:

zOeY zAu YaH said...

x rasa nak tgk pon kan hehe

pepol said...

hahaha..yup

achoy said...

x rasa nk tgk pn kan...

achoy said...
This comment has been removed by the author.