Never Regret

Never regret…walaupun tajuk tuk artikel kali ni tajuk die dlm bhs inggeris, tp artikel ni dlm bhs melayu je..xpandai la ak nk tulis dlm bhs inggeris..ak bkn ny kimon..hehehe jgn mrh ek en. Kimon…sbnr ny kali ni ak nk tulis bout course yg ak amek iaitu kos office management ataupn singkatan die OM….ad org yg tau dan ad yg xtau psl kos OM ni, ad yg respect kt student OM ni ad jgk yg ckp student OM ni t stkt jd kerani je…sbnrny sblm ak masuk UiTM n amek kos OM ni, ramai giler yg menentang keputusan ak 2..sbb that time ak jgk dpt offer dr politeknik tuk amek kos kejuruteraan mekatronik…so ramai la member2 rapat, parents member2, cikgu n saudara mara ak yg suh ak g poli drpd g UiTM…even ayah ak pn that time suh ak g poli sbb die kate kos OM ni sesuai tuk gurl yg nk jd secretary…klu x silap ak time 2 lebih kurang 4 org je yg bg support kt ak suh masuk UiTM iaitu mak ak, kaunselor sek ak, penyelia tingkatan 6 n bekas guru kls ak time form 5…mereka ini je la yg bg support kt ak suh masuk UiTM, yg lain smua nk ak masuk poli..time 2 mmg susah ak nk wt keputusan..bercelaru kepala ak…dua2 tempat ni ad advantage n disadvantages…tapi akhirny ak pilih UiTM…mule2 masuk tu takut gk..yela sbb xtau ape benda la kos ni…masuk2 je dh kne bljr menaip..lorh..masuk U tuk bljr menaip je ke???? Tp 2 mule2 je..lame2 ak dh mula fhm ape benda sbnr ny kos OM ni…sbnr ny kos OM ni ok la jgk…dan ak b’syukur amek kos ni..klu g poli dlu mybe ak dh kne buang kot..sbb ny ak xminat mate n benda2 kejuruteraan ni…klu xminat confirm xblh wt nye..dan skunk ni bile ak praktikal ak semakin paham ape itu kos OM..sblm ak praktikal ad org bgtau yg student OM ni blh jd Pen. Pegawai Tadbir..ak xtau pn ape benda 2…tp skunk ni bile ak praktikal br la ak tau ape jwtn yg boleh ak sandang dgn diploma ak…bile ak tgk kt organization chart 2 br la ak tau..not bad position Pen. Pegawai Tadbir ni…so, mybe ni la takdir ak..ak dh pilih kos ni dan selepas mengetahui ape jwtn yg boleh disandang dgn diploma ni ak xde pn rase menyesal amek kos ni dlu…mlh ak rase bangga sbb at least ak b’peluang tuk amek diploma dr certain kerani yg b’lagak je lebih tp belajar stkt SPM n PMR je…akhirnya ak percaya jgk ckp bekas cikgu ak, dlu cikgu ak penah ckp kt ak klu stkt nk jd kerani xpayah masuk U…btl 2 cikgu…Saya sokong……

3 coretan ikhlas:

Andy ionian Zickler said...

epul, u are so damned..are u really missed me because each of your articles mentioned "Kimonk". hahah..sbnanye aku menyesal gile amek kos o.m sebab aku jumpe epul,acu,syed,qebal&mawa,arip rep,meso,pokteh,jo'on dan zeni etc. bile aku b'kwn dgn mereka aku jadi rosak..hdup tak tentu arah..hilang pedoman aku

Article serius, ramai yang tak nampak O.M nie lah yang banyak diperlukan di dalam industri. Contohnye ade beribu-ribu office dekat malaysia yang perlukan kakitangan professional untuk handling administration duties. Korang jangan expect dengan diploma gaji korang starting dah RM2000. Starting mmg rendah tapi, bile ko da ade diploma O.M nie peluang ko nak dapat promotion senang tau. base on my experience in Pejabat Daerah, their staff is not familiar with managing and handling software and computer. Document processing pon ade banyak mistake like salah eja n format, differ with us, kite nie datin dah ajar jgn wat silap time process document kalu tak siap ko repeat..we are very fluent in managing office system and environment.. Selain itu,Ada mmbe aku, abang die ngan member2 skrang dah kat dubai and another middle east country..(abangnye used to be O.M student) jadi personal assistant gaji 2000++ pound..skang nie pon ramai orang nak pakai P.A laki. Orang kata Trend, tapi P.A pompuan pon ramai jugak..maybe skang nie banyak orang kaya gay, hish susah nieh.. Kesimpulan, Couse O.M ke, fesyen ke, pembaikian tayar ker sumenye base on rezeki masing2..Tuhan tue maha Adil kan, selagi kita usaha dan tak meniru ketika exam, jujur dgn diri kita, kita mesti mendapat balasan setimpal menanti kita.tak dapat di dunia mungkin ada di akhirat... Insyaallah..

pepol said...

btl 2 encik kimon
sy setuju ngn anda
kerani kt cni ak tgk tah pape je
klu wt surat belasah je gune font ape pn, gune times new roman la,tahoma la,tah pape,surat mmg confirm la xikut format,lg 1 dieorg ni patut blaja OB n IPC,sbb dieorg kebanyakkannya xpandai nk respect org,ptt la ramai org complaint kt pjbt kerajaan ni,mmg btl pn...

tp ak nyesal jgk amek OM ni,sbb ak jmpa kimon,kimon la yg ajr ak lewat g kls,kadang2 ponteng kls,sblm ni ak seorg pelajar yg baik,tp selepas b'temu ngn kimon,stdy ak merosot..
so kimon..siler bertanggungjawab k....

Andy ionian Zickler said...

IPC ngan OB ek..sbnanye epul, i have a healthy environment at my place, siap terima layanan istimewa daripada acik2,akak2 n bro2 kat sini..mungkin dorang nak jodohkan aku ngan anak die ke, adik die ke aku pon tak tau..hahahah..(selingan gurauan)tapi, even it is really bored in here, sometimes i am really enjoy my work because i just sat at my place and listen various of old skewl and modern jokes..hahaha..maen lawan2 pantun lagi. When talking about experience especially 'Rumah Tangga" wah..mmg best brader and pacik2 nie citer..rase cam seronok jer kawen..balek kejer maen. "acik lambung makcik ko" kate Pak Cik Kader (bukan nama sebenar)...whatever happens, if you are looking for challenge it is not suitable choosing government sector as your path..tapi Couse O.M ke, fesyen ke, pembaikian tayar ker sumenye base on rezeki masing2..Tuhan tue maha Adil kan, selagi kita usaha dan tak meniru ketika exam, jujur dgn diri kita, kita mesti mendapat balasan setimpal menanti kita.tak dapat di dunia mungkin ada di akhirat... Insyaallah..