Surat buat Cikgu Sekolah Lama

Pepol Zainuddin
Jalan Matahari Putra
Kuala LumpurKehadapan Cikgu Zul

Sudah lama kita tidak bersua, malahan saya sendiri tidak tahu di mana cikgu berada sekarang.  Seingat saya, kali terakhir kita berjumpa adalah semasa saya mengambil keputusan ujian UPSR.  Sesudah saya masuk sekolah menengah, kita tidak pernah bersua lagi.

Harapnya, cikgu masih lagi utuh menjadi warga pendidik dan mencurah ilmu kepada anak watan negara kita.  Segala ilmu yang pernah cikgu curahkan kepada saya satu ketika dahulu tetap kekal menjadi sesuatu yang amat berharga buat diri saya.  Masih teringat lagi akan situasi di dalam bengkel Kemahiran Hidup, dimana cikgu tenang memberi arahan demi arahan kepada saya bagi melengkapkan projek Kemahiran Hidup.

Akan tetapi, di sebalik segala ilmu yang telah cikgu curahkan kepada saya, masih ada satu benda yang tertinggal.  Perkara ini berterusan menghantui saya setiap hari walaupun perkara ini berlaku kira-kira 18 tahun yang lalu.  Jikalau cikgu tidak keberatan, saya berharap agar cikgu dapat memulangkan semula digimon saya yang cikgu rampas di sekolah.  Cikgu tidak perlu menggantikan bateri yang baru, semua itu akan saya lalukan kemudian.

Harapnya cikgu dapat mempertimbangkan permintaan saya ini.


Anak muridmu.


Penghuni Hati


Pepol Zainuddin
Jalan Matahari Putra
Kuala LumpurKehadapan isteriku yang disayangi,

Ini surat pertama yang saya karang sesudah kamu berpindah ke dunia abadi genap seratus dua puluh purnama yang lalu.  Pada setiap dimensi dan waktu, dapat dirasakan kamu senantiasa dekat pada saya.  Tiap kali saya hendak keluar rumah, wajahmu masih ada di muka pintu, tersenyum, melambai dan mengucap "hati-hati memandu, moga lekas pulang".  Dan saya sering membalas "Tidak apa-apa jika lewat pulang, wajah kamu sudah melekat di setiap sudut mata saya, hadir di mana saya berada".

Hari ini, detik ini, saat ini, amanah yang tuhan kurniakan pada kita berdua masih utuh saya jaga.  Reza Saifulputra, anak laki-laki kita, sudah tumbuh menjadi jejaka betubuh kekar dan berakal cerdas.  Masa senggangnya sering dihabiskan dengan menggendong kamera ke hulu ke hilir memotret keindahan alam.  Islan Saifulputri, anak perempuan kita, juga sudah semakin meningkat umurnya, semakin mirip wajah ibundanya.  Mujur swafoto bukan kegemarannya, tetapi dapur yang sering menjadi laman permainannya.  Ada dia minta keizinan mahu sertai kelas penulisan puisi.  Saya turutkan aja kerna membunuh angan-angan anak muda itu besar dosanya bagi saya.

Saya tidak dapat meneruskan tulisan ini kerna saya bimbang meja kerja saya ini akan basah dek tetesan air mata.  Terima kasih kerna hadir memberikan keseimbangan dan menciptakan harmoni dalam kehidupan saya dan anak-anak kita.  Mata kamu yang cantik, indah memukau itu akan tetap menjadi pendamai hati saya yang utama.  Ingatlah, kamu ditakdirkan menjadi bahagian pada diri saya dan diri saya juga sudah menjadi bahagian dari diri kamu.

Yang benar,

Suamimu.