Penyokong Kelantan:Persepsi atau Realiti?


penyokong kelantan,persepsi atau realiti?penyokong kelantan itu ganas,persepsi atau realiti?penyokong kelantan itu berbahaya,persepsi atau realiti?penyokong kelantan suka timbulkan kekacauan,persepsi atau realiti?adakah itu semua persepsi atau realiti??sebaik saje abes final piala malaysia mlm td, sy pon bukak la fb sy..dan sy sedikit terkejut dgn entri2 di fb,kebanyakan mereka menulis yg mereka gembira dgn kemenangan kelantan..tp mereka gembira kerana mereka risau jika kelantan klah,akan ad sesuatu yg buruk akan berlaku,contohnya stadium akan dibakar,pemain dilontar dgn mercun,dan mungkin akan ada penyokong negeri sembilan terbunuh mlm td jika kelantan klh..namun,sy terpikir,apakah itu smua akan berlaku jika kelantan benar2 klh mlm td?apakah akan timbul kekacauan jika kelantan klh?sy tertanya-tanya...apakah itu smua akan terjadi?ini kerana jika dilihat di fb,kebanyakan org berfikir begitu...mereka ckup lega kelantan yg menang...pada mereka,bagilah kelantan menang,t klu klh mcm2 benda jadi lak,so bg je la dieorg menang...so jelas di sini bhwa org di luar sane telah set di dlm kepala mereka bhwa penyokong kelantan ini truk2 belaka..mereka xkn blh berkelakuan baik...jadi tidak kah persepsi sebegini akan mengundang lebih byk masalh?ini kerana penyokong kelantan akn berasa bahawa tiada guna utk mereka berkelakuan baik,kerana buat baik mcmane pon mereka akan tetap dilabel jahat...so,baik buat jahat je la cmtu...sy belum berkesempatan lagi utk menonton bola di stadium bersama-sama penyokong kelantan..jadi sy blm berkesempatan lagi utk melihat dan menilai gelagat para penyokong kelantan ini dgn mata kepala sy sendiri samada mereka ini betul2 ganas atau cuma terlebih fanatik shj dan tidak berbahaya pon, sy hanya terdengar mengenai ragam penyokong kelantan ini melalui media massa shj dan ad kemungkinan segala laporan yg dikeluarkan adalah berat sblh dan juga bias..ape2 pon..sy harap smua peminat bola sepak dapat mementingkan semangat kesukanan melebihi segala-galanya....

p/s:penyokong pahang,moh penuhkan stadium darul makmur tahun dpn,dgr cite ramai player bintang akn maen ngn pahang nxt season,btl ke??



Kelantan julang piala Malaysia


Akhirnya...selepas 60 tahun,,kelantan akhirnya dpt juga menjulang piala yg paling berprestij ini,setelah lama menunggu,setelah pelbagai transformasi dilakukan,selepas perbelanjaan besar dikeluarkan utk membawa pemain2 bintang,akhirnya kelantan berjaya muncul juara baru pada mlm 30hb Oktober 2010,mlm yg pasti diingati oleh seluruh rakyat kelantan,tidak kira di mana mereka berada,pada final kali ini,team kelantan berjaya menguasai game jika dibandingkan dgn final pada tahun lepas di mana team negeri sembilan yg menguasai game,mungkin tanpa kelibat ayam tambatan,zaquan adha pada mlm final dan tonggak veteran, rezal zamberi yahya menyebabkan negeri sembilan gagal menyaingi kelantan pada mlm ini,permainan negeri sembilan juga semakin hambar apabila ketua pasukan, aidil zafuan terpaksa dikeluarkan kerana mengalami kecederaan, walaubagaimanapun, tahniah diucapkan kpd kedua-dua pasukan kerana mempersembahkan final yg menarik pada mlm ini,semoga bola sepak negara trus maju....

p/s:hope tahun dpn team pahang lak dpt masuk final piala malaysia

WoW(world of work) Program


WoW Program...ape itu wow program??wow itu beerti world of work....program ini merupakan sebuah program untuk para graduan sebelum mereka pergi interview dan memasuki alam pekerjaan....program ini merupakan kolaborasi di antara UiTM dgn Liverpool John Moores University....program ini merupakan inisiatif Naib Canselor UiTM iaitu Dato' Prof. Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar,...Beliau mendapat idea utk mengadakan program itu disini ketika beliau mengadakan lawatan di luar negara. ketika Dato' masih lagi bertugas di Kementerian Pengajian Tinggi,Dato' tertarik dgn progaram ini yg telah lama dilakukan di luar negara.apabila pulang ke Malaysia, Dato' mencadangkan kpd Menteri Pengajian Tinggi agar universiti di Malaysia turut melakukan program ini untuk meningkatkan keupayaan para mahasiswa utk menghadapi interview. tidak lama kemudian, Dato' dilantik menjadi Naib Canselor UiTM, Menteri Pengajian Tinggi juga meluluskan program ini dan bersedia menyalurkan dana kepada universiti yg berminat tuk menganjurkannya..jadi, Dato' terus saje memberitahu yg UiTM berminat untuk menganjurkannya...jadi UiTM menjadi perintis kepada projek ini, dan jika program ini berjaya memberi nilai tambah kepada para pelajar UiTM, universiti2 laen juga berpeluang utk menganjurkannya di masa depan..berbalik kepada program itu tadi, program ini merupakan program dari Liverpool John Moores University yg mane bertujuan utk memberi nilai tambah kpd para mahasiswa sblm mereka menghadapi interview..program ini dilihat mampu utk melengkapkan mahasiswa dgn sesuatu yg baru..yg mane ramai mahasiswa tiada benda ini..senang kate benda ni berupaya utk menjadi Faktor X kpd mahasiswa itu..jadi sy telah terpilih utk mewakili fakulti sy untuk terlibat sama di dlm program ini..setiap fakulti dimestikan menghantar wakil mereka utk program ini...dan tujuan sy menulis mengenai program ini ialah bertujuan utk berkongsi benda ini dgn rakan2 laen..ini kerana bkn sy seorg saje graduan yg bakal pergi interview,sebaliknya smua rakan2 saya yg sedang belajar ketika ini akan pergi interview...dan ramai diantara mereka yg ad pointer jauh lg tinggi dari ak...jd amat sedih klu dieorg xdpt keje sbb kurang nilai tambah seperti ini...so sy berharap ape yg sy share ni blh membantu korg smua.....

utk maklumat lanjut, klik link di bwh

http://www.ljmu.ac.uk/wow/uitm


p/s:untuk maklumat lanjut, blh bertanya terus kpd sy





Brothers - Doa Perpisahan

Pertemuan kita di suatu hari
Menitikkan ukhuwah yang sejati
Bersyukurku kehadap Illahi
Di atas jalinan yang suci

Namun kini perpisahan yang terjadi
Dugaan yang menimpa diri
Bersabarlah diatas suratan
Kutetap pergi jua

Kan kuutuskan salam ingatanku
Dalam doa kudusku sepanjang waktu
Ya Alloh bantulah hamba-Mu

Mencari hidayah dari pada-Mu
Dalam mendidikan kesabaranku
Ya Alloh tabahkan hati hamba-Mu
Diatas perpisahan ini

O.. uwo.. ho..

Teman betapa pilunya hatiku
Menghadapi perpisahan ini
Pahit manis perjuangan
Telah kita rasa bersama
Semoga Allah meredhoi
Persahabatan dan perpisahan ini
Teruskan perjuangan

Kan kuutuskan salam ingatanku
Dalam doa kudusku sepanjang waktu
Ya Alloh bantulah hamba-Mu

Senyuman yang tersirat di bibirmu
Menjadi ingatan setiap waktu
Tanda kemesraan bersimpul padu
Kenangku di dalam doamu
Semoga... Tuhan berkatimu

Oo.. ho.. o...


p/s:bez lagu ni..sesuai tuk ak wt mase skunk ni

Keadaan agak Sukar

keadaan agak sukar..agak mencabar....ni kali kedua sepanjang sy sambung degree ni carry mark sy xsmpai separuh...susah sgt ke subjek ni sampai carry mark xsampai separuh?tak...subjek ni xsusa pon...honestly subjek ni antara yg paling senang nk dpt a..tp klu carry mark da x smpai separuh cmne nk dpt a???entah la..ak pon terkejut.....subjek senang je kot...cmne xblh score?esemen pon ok...so cmne blh dpt carry mark teruk?coz kt test la kot...dgn x abes stdy + cara pemarkahan yg agak strict...mmg susa la nk score...so dpt ke x ak lulus paper ni?? skunk ni tinggal final je...last sem pon ak hadapi gk situasi cmni...ad satu subjek 2 carrymark ak rendah giler...lec 2 siap warning ak lg,klu ak xscore time final mmg ak akn repeat paper 2 dan jadi 1st student yg repeat paper 2...mmg takut time tu....nk xnk stdy giler2 tuk subjek tu dan Alhamdulillah ak lulus paper tu,walaupun xdpt tinggi tp lulus la jgk...naseb baek la..tp ak lulus 2 pon byk dibantu oleh lec 2 yg mmg x kedekut markah n slalu tolong student...tp kali ni situasi agak berbeza...ak kene score tp...................................
xtau la dpt ke x score subjek ni

p/s:ak bosan dgn keadaan cmni....

Kamu Solat 5 Waktu TETAPI...

Kamu sembahyang lima waktu tetapi…
kamu hanya ingat pada Allah hanya lima waktu itu saja dan pada masa lainnya kamu lupa padaNya.Jika sembahyangmu 10 minit , 10 minit itu saja ingatanmu padaNya.Mungkin dalam 10 minit itu pun kamu ingat selain daripadaNya.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi…
kamu tidak bersyukur padanya… kamu pada dahulunya amat susah. Allah yang memberi rezeki kepadamu, dengan rezeki itu kamu dapat menampung keluargamu, membeli rumah , kereta dan sebagainya… tetapi hatimu masih belum puas, kamu masih tamakkan harta dunia dan masih anggap dirimu serba kekurangan.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi…
kamu masih menggunakan perkataan yang kesat kepada teman temanmu, menyakiti hati mereka, menghina keturunan dan bangsa mereka seolah olah keturunan dan bangsa kamu saja yang baik baik sedangkan kamu sendiri tidak tahu tempatmu lagi di mahsyar nanti.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi…
kamu masih sombong dengan ilmu kamu, dengan amal kamu, dengan ibadah kamu, dengan pandainya kamu berdebat dengan mereka yang tidak sehaluan dengan kamu sedangkan kamu belum tahu adakah Allah sendiri redha dengan apa yang ada di sisi kamu itu.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi…
kamu masih menggunakan ilmu hitam untuk menjatuhkan musuhmu ,menggunakan wang ringgit atau pun pangkat mu untuk menjatuhkan manusia yang kamu tidak suka.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi…
kamu amat bakhil untuk mengeluarkan wangmu untuk zakat dan sedekah kepada fakir miskin kerana takut wangmu akan habis.

Akhirnya aku mengaku

masjid terapung

akhirnya ak ngaku....aku mengaku ak da buat silap....ak da silap pilih kos...siyes...kos ni x sesuai ngn aku...ak da wt silap...dan skunk ni ak yg kene tanggung...kos ni susa sgt tuk ak...dan ak xminat subject2 dlm kos ni.....bile ak jwb test tuk subject medic term aritu....ak teringat time ak jwb add math time spm dlu...sumpah same je...ak langsung xtau pape....xtau ape nk jwb.....terus terang ak ckp...ak xtau samada ak mampu atau x tuk abeskan degree ni....mybe ak akn terkandas di tengah jalan....emm xtau la nk ckp ape....nyesal ny la ak x amek kos yg ak minat dlu....btw ak harap ak dpt la jugak abeskan degree ak ni...walaupun tanpa pointer yg kencang dan mybe akn repeat beberapa paper...ak hrap ak akn ad dgree...

p/s:kos edit gambar ad x?

Kebahagiaan Dalam Perpisahan


ad org ckp perpisahan itu cukup pahit..tnya la sape2 pon...perpisahan adalah benda yg dieorg xnk...xde sape yg nk kn perpisahan...tp kadang2 perpisahan itu blh membawa kepada kebahagiaan...jika sudah tiada lg kebahagiaan...mungkin perpisahan itu jalan terbaik....kebahagiaan dalam perpisahan......................


Tak perlu ucapkan sepatah kata
Kerna lantang terbaca dari muka
Kau dan daku sudah tiada
Keserasian di jiwa
Mungkin magisnya sudah hilang

Tak perlulah kita mencuba lagi
Betulkan kesilapan perhubungan ini
Bila setiap perbincangan
Menjadi perbalahan
Manakah agaknya cinta kasih

Chorus
Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum
Bunga yang layu pada musim luruh
Yang dulunya mekar di sinar suria
Bila sudah kering pasti akan gugur

Seperti cinta kita yang jelas ternyata
Semakin lama oh semakin rekah
Menimbulkan tanya apa mungkin kita
Temu kebahagiaan dalam perpisahan

Usah titis air mata kau tangiskan
Ku dah cukup menampung selautan
Begitu lama ku pendam
Tapi hanya berdiam
Kerna cuba menafi realiti

Ulang Chorus

Seperti cinta kita yang jelas ternyata
Semakin lama oh semakin rekah
Menimbulkan tanya apa mungkin kita
Temu kebahagiaan dalam perpisahan

Kebahagiaan dalam perpisahan

p/s:Shahir AF8 tgh ad probs ke skrg ni??

Yuna - Bulan di Tutup Awan

Wahai janji setia sudah diucapkan
Aduh kata bersumpah telah ku padukan
Kini engkau pergi jauh membawa diri
Tinggal daku seorang dalam sunyi sepi

Nun bulan ditutup awan
Terkenang hati bertambah rawan

Wahai jikalau ku tahu janji mu palsu
Tentu tidak ku turut sedari dahulu

Wahai janji setia sudah diucapkan
Aduh kata bersumpah telah ku padukan
Kini engkau pergi jauh membawa diri
Tinggal daku seorang dalam sunyi sepi

Nun bulan ditutup awan
Terkenang hati bertambah rawan

Wahai jikalau ku tahu janji mu palsu
Tentu tidak ku turut sedari dahulu



video

Lah Ahmad - Adinda

Malam pertama sangat sempurna
Duhai adinda sungguh jelita
Selama ini hanya kau yang ku tunggu

Bukannya rahsia di antara kita
Semakin membara jiwa gelora
Selama ini hanya kau di hatiku

Tak mudah ku melupakanmu
Hanya engkau yang ku perlu
Bayang-bayangmu masih menghantuiku
Apa saja yang kau mahu

Chorus
Semua untukmu oh adindaku
Dengarlah rayuan di hatiku
Sesungguhnya aku mencintaimu
Selalu di hatiku memanggil namamu
Oh adindaku oh adindaku
Semua kerana kerna kamu

Engkaulah permata hatiku
Suluh menyinar hidupku
Yang selalu menerangi hari gelapku

Nantikan dinda yang satu
Tak akan pernah ku jemu
Semakin hari semakin ku rindu

Tak mudah ku melupakanmu
Hanya engkau yang ku perlu
Bayang-bayangmu masih menghantuiku
Kamu selalu dihatiku
Semua yang kau mahu

Ulang Chorus

Walau berjauhan
Suaramu mengakhiri penantian
Tabah mengharungi cinta
Semua dugaan Maha Esa


p/s:bezzz lagu ni...

Lirik lagu Dadali - Disaat Aku Mencintaimu


Mengapa kau pergi, Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu,
berharap engkau jadi kekasih hatiku,
Malah kau pergi jauh dari hidupku,

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Semoga engkau kan mengerti, tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta
Maaf sungguhku tak bisa, untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta

p/s:sgt sedih lagu ni..hukhuk

The Sibling





entri kali ni sal the sibling...ape 2 the sibling??the sibling ni satu group yg ak wt kt fb...tujuan group ni diwujudkan ialah tuk menyatukan kite smua...berteraskan prinsip kite smua adik beradik..so bile da jadi adik beradik..of coz la xblh gaduh kn...so dats y la ak wt group ni..coz skunk ni disebabkan hal yg kecik pon kite blh gaduh besar....so ak xnk benda2 cmtu b'laku...ok now berbalik kpd tujuan asal...pas wt group ni...ak pon ad la wt design logo group ni....then, ak pikir,why not design ni ak ltk lak kt button badge n t-shirt....so ak pon tempah la t-shirt dgn ltk logo the sibling ni...agak menarik jgk la bile da wt t-shirt ni...button badge ak lom blh wt lg coz button badge xblh klu stkt nk wt 1 je...at least kene wt dlm 2o....so disebabkan duit xde lg, so plan nk wt button badge the sibling 2 tangguh dlu la ke sem dpn....

Be Strong My Fren....


be strong my fren...entri kali ni ditujukan khas tuk member sy....membe gurl sy...membe yg agk rapat ngn sy...cmne sy blh kenal die??..hahahaaha...klaka sbnr nya bile pkirkan blk...sy kenal die time event kls sy....sy part 4 time tu n die plak part 1...time event 2...kiteorg wajibkn smua bdk part 1 tuk attend event kiteorg tuh...tp xramai pon yg dtg...then cmne sy blh knl die??cmni cite die...kiteorg wt event persembahan teater....so teater pon dipersembahkanlah...then teater 2 da nk abes da...classmate sy yg jage kaunter tiket pon da lepak kt blkng da.....then sy pon pegi kt kaunter 2 tuk amek cop merit...then tibe2 ad la sorg gurl ni dtg...die kate die bdk part 1...sy tny die, ape name die...then die ckp name die khalida khalid...so sy pon cari la name die then trus tanda kt name die...bile die duduk je kt kerusi,teater pon abes...hahahaha....kesian kt die...klu xsilap sem tu,time 2 je la sy jmpa die...then next sem sy da part 5 n die lak part 2...time part 5 ni,sy ad pegang jwtn tuk OMSA...dan ad sorg exco OMSA ni member rapat die...so sy tny la kt die psl khalida khalid ni...then die bgtau la...so dari situ la sy knl ngn die...honesty sy seronok kwn ngn die...die sgt cute...happy go lucky...n minat estrella n yuna....sy pon minat gk estrella...then bile part 6, sy da jarang berhubung ngn die...coz bz ngn praktikal...sehingga la sem lepas..sy da sambung degree kt puncak alam...dia ad contact sy..die ckp yg die kt dungun lg...tp da smbung degree...then die ad la cite probs die yg die da xblh stdy kt dungun..so sy pon suh la die tuka ke puncak...coz klu da xblh stdy,xde makne nk stay kt dungun lg...so sy cite la kt die sal kampus puncak alam ni...then akhirnya sem ni die dpt pindah n stdy kt puncak alam ni...btw nape sy tulis sal die??coz die tgh ad masalah skunk ni..ape masalah ny??emm biarlah rahsia...xelok cite kt org sal masalah org laen.....hehehehe...btw sy cume harap dida blh lupakan masalah 2 k..u need to be strong gurl...i know u can...all ur friend n even ur family always support u...let that problem behind u and focus to ur stdy....i really want to see u happy like this pic k...smile dida....:p

Terlalu Baik Itu Tidak Baik


jika terlalu baik itu tidak baik...eh knp plak cmtu??bkn ke kite dari kecik lg disuruh utk berbuat baik,menjadi baik,berkawan ngn org yg baik...tp nape plak klu terlalu baik itu tidak baik??why???sy melihat benda ini dari perspektif ingin mencari pasangan...jika ditanya kpd smua pompuan..lelaki yg mcamane yg dieog inginkan sbg suami atau kekasih mereka..sudah tentu jwpn mereka ialah mahukan seorg lelaki yg baik...even lelaki baek da xramai kt lua sane..cume yg menjadi kemusykilan nape ramai lelaki yg baik tp still single n xde pasangan??btw sy bkn nk ckp yg sy baik k...tp ni ape yg sy alami..sy ad ramai member lelaki yg pada pandangan sy dieorg da cukup baik tp dieorg still xde pasangan...still xde makwe...sy cume pelik...so sy ad bertemu seorg teman lama sy dan sy bertanyakan hal ini kpd ny..dan ini lah jwpn ny....mengapa pompuan tidak memilih lelaki yg terlalu baik...sebabnya mereka berasa curiga...terhadap lelaki yg terlalu baik terhadap diri mereka...mereka suka jika lelaki itu baik terhadap mereka...tp mereka curiga,adakah lelaki itu akan bersikap sebegitu rupa jugak terhadap pompuan laen?sudah tentu ya...lelaki itu akan bersikap baik jugak terhadap perempuan laen..ini menyebabkan pompuan td berasakan diri mereka tidak dihargai,tidak istimewa,ini kerana lelaki tersebut melayan semua pompuan sebegitu...bkn shj dirinya,tp smua pompuan..walaupun lelaki tersebut melayan ny dgn begitu baik,tp ternyata ianya tidak mampu utk menawan hati pompuan itu...jadi,mungkin ad baiknya jika lelaki yg baik2 itu melayan rakan2 pompuan ny dgn sedikit perbezaan...mungkin ad sesetengah ny perlu dilayan dgn penuh istimewa dan selebihnya dilayan sama seperti rakan yg biasa....


Lelaki Handsome vs Lelaki tak Handsome

muka xensem vs muka ensem

Kalau lelaki handsome pendiam
Perempuan akan cakap: woow, cool giler…
Kalau lelaki tak handsome pendiam
Perempuan akan cakap: eh perasan bagus…

Kalau lelaki handsome berbuat jahat
Perempuan akan kata: nobody’s perfect
Kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
Perempuan akan cakap: memang…. muka pun macam pecah rumah!

Kalau lelaki handsome menolong perempuan yg diganggu
Perempuan akan cakap: wah.. machonya.. macam hero filem!
Kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang diganggu
Perempuan akan kata: entah2 kawan dia…

Kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
Perempuan akan kata: sepadan sangat…
Kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
Perempuan akan kata: mesti kena bomoh perempuan tuh!

Kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
Perempuan akan kata: jangan sedih, kan saya ada..
Kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
Perempuan akan kata:…(terdiam, tapi telunjuknya meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok saja luarannya)…

Kalau lelaki handsome penyayang binatang
Perempuan akan cakap: perasaannya halus…penuh kasih sayang
Kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
Perempuan akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi…

Kalau lelaki handsome bawa BMW
Perempuan akan cakap: matching… hebat luar dalam
Kalau lelaki tak handsome bawa BMW
Perempuan akan cakap: bang, bosnya mana?…

Kalau lelaki handsome tak mau bergambar
Perempuan akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya tersebar
Kalau lelaki tak handsome tak mau bergambar
Perempuan akan kata: tak sanggup melihat hasilnya ya?…

Kalau lelaki handsome menuang air ke gelas perempuan
Perempuan akan cakap:ini barulah lelaki gentlemen
Kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas perempuan
Perempuan akan cakap: naluri pembantu, memang begitu….

Kalau lelaki handsome bersedih hati
Perempuan akan cakap: let me be your shoulder to cry on
Kalau lelaki tak handsome bersedih hati
Perempuan akan kata: kuat nangis!! lelaki ke bukan ni?

p/s:Artikel Lelaki Cinta ini telah disumbangkan oleh saudari Eiza.

24 Ciri-Ciri Orang Yang Mencintai Kamu

Salam 1 Malaysia...entri kali ini berkaitan dgn cinta..nape lak ak tulis sal cinta ni?ak da jatuh cinta ke??ohhh tidak same sekali...just want to share...ramai org xtahu sape yg mencintai dieorg..so mybe tips ni blh membantu kot.....
1. Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.
2. Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.
3. Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.
4. Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu
5. Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘selamat pagi’, ‘selamat hari minggu’, ‘selamat tidur’, ‘take care’, dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS nya, kerana dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeza, bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.
6. Jika kamu menyambut hari jadi dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.
7. Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya. dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat bersamamu itu tidak boleh berulang selalu.
8. Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. Kerana dia menyematkan kata-katamu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? Pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.
9. Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kegemaran kamu – kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya dia berjaya.
10. Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu – kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu
11. Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.
12. Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.
13. Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.
14. Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.
15. Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu dan jauh.
16. Dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh dimata, dekat dihati?’
17. Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.
18. Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu
19. Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi
20. Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dengan sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia! Bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. Dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar mana permintaan mu.
21. Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.
22. Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.
23. Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain, dia sentiasa menunggu kamu.
24. Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. Saat kau pinta dia berlalu, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.

p/s:kredit pade blog www.tentangcinta.com

Dapat akhirnya...


Alhamdulillah...akhirnya sy dpt jgk bli jersi ni...da lame mengidam nk pkai jersi ni...akhirnya dpt jgk bli...nk harap kan awek blikan tuk ak..ak xde awek lg..huhuhu...btw ape yg menarik kt jersi ni ialah gmbr naga kt sblh kiri jersi tu....setahu ak,blm ad lg jersi sebelum ni yg di design mcm jersi inter milan ni..so jersi ni agk unik la..die cm lebih ke arah fashion,dan bukan jersi sukan..btw ak sonok sgt dpt bli jersi ni..:p

p/s:walaupun ak sebenarnya xminat lgsng kt inter milan..huhhuuhu

Aidilfitri terakhir di Kuala Lipis??


ketika entri ini ditulis...kite bru je meninggalkan bulan syawal...berakhir suda sebulan bulan syawal..bulan di mana kite menyambut aidilfitri...berakhir suda aidilfitri tahun ini..aidilfitri yg disambut dengan penuh meriah...bile sebut ttg aidilfitri tahun ni,ad something yg special bout this year pnya raya...ak pon xtau cmne blh jd cmtu..honestly raya thn ni yg paling ak x excited nk celebrate...xtau la nape...xde mood nk smbt raye...tension ngn stdy...dlm pikir just pikir nk blk umah n rehat...sampaikan mak ak offer nk bli bju raye tuk ak pon ak reject..pnya la xde mood nk smbt raye...n bkn ak sorg yg x excited nk celebrate raya thn ni...even mak n ayah ak pon same...ak pasan benda ni time mlm raye...bese nya paling awl pon time mlm raye mak ak tido kul 2...mcm2 benda mak ak wt..memandangkan dlm family ak xde anak pompuan,yg ad pon cume ank angkat pompuan je,2 pn kecik lg,bru 3 tahun..so kebanyakan keje mmg mak n ayah ak la yg akan buatkan...so mlm raye bese ny mmg tido lwt lar..tgu smua keje da siap bru la tido...tp thn ni,kul 11 mak ak da masuk tido da...ak serius terperanjat giler...mmg nmpk sgt yg mak ak pon x excited nk celebrate raya thn ni...dan benda ni berlarutan smpai ke hari raye pertama...mmg nmpk giler hambar raye thn ni...ak pon pas blk dari smyg raye,salam n mintak maaf ngn parents ak,tgk tv jp n pastu ak tido...mmg xbez tol raye pertama tuh..then hari raye kedua...masa ni la bru ak rase erti raya sbnr nya...coz smua sedara mara sebelah mak ak dtg beraya kt umah ak..sumthin that never happen b4..then esk raya ketiga ny lak ak beraya ngn member2 sek ak...kebetulan bez fren ak,mazwan mohd mazlan bertunang aritu...so pegi umah die n trus g kenduri die...akhirnya die b'tunang gk ngn khairunnisa shafie...hehehe then esk lak...hari raye keempat lak giliran saudara mara sebelah ayah ak lak serang umah ak...hehhehe ape yg jadi menarik ny raye tahun ni ialah ak dpt beraya dgn hampir smua org yg rapat dan ad ikatan kekeluargaan ngn ak...besenya klu ak beraya ngn saudara mra sblh ayah ak,ak xdpt beraya ngn family sblh mak ak..tp tahun ni ak dpt dua2...dan jugak ak dpt beraya ngn membe2 time sek dlu...membe2 yg da lame ak xjmpa..so sonok sgt raye tahun ni...waalaupun ak menyambut nya tanpa bju raya...dan ak sempat tny kt mak ak...sonok kn raya thn ni..ha ah sonok...pastu ak tny blk,nape ek??then mak ak jwb..mungkin ni la raya terakhir kite kt kuala lipis....ak terkejut giler bile mak ak ckp cmtu..nape lak,ni raya last kt lipis?emm rupenya mak ngn ayah ak da plan sumthing..n klu benda 2 jadi..mmg btl la ni last raya ak kt lipis...ape benda sbnr nya yg mak ngn ayah ak plan??xblh bgtau dlu..biarlah benda 2 jd dlu bru la ak bgtau...btw keputusan ni pon relate ngn adik angkat ak jgk...ni la last kiteorg satu family dpt beraya dgn die...xlame lg die xduduk ngn family ak da...sobsob..sedih giler...berpisah la ak ngn satu2 nya adik pompuan ak...pasni tiggal mak ak sorg je pompuan dlm family ak..huhuuhhu..

p/s:along syg mia..t bile along da xduduk ngn mia,mia jgn nakal2 tau...:-(

Richard Marx - Right Here Waiting

Oceans apart day after day
And I slowly go insane
I hear your voice on the line
But it doesn't stop the pain

If I see you next to never
How can we say forever

Wherever you go
Whatever you do
I will be right here waiting for you
Whatever it takes
Or how my heart breaks
I will be right here waiting for you

I took for granted, all the times
That I though would last somehow
I hear the laughter, I taste the tears
But I can't get near you now

Oh, can't you see it baby
You've got me goin' CrAzY

Wherever you go
Whatever you do
I will be right here waiting for you
Whatever it takes
Or how my heart breaks
I will be right here waiting for you

I wonder how we can survive
This romance
But in the end if I'm with you
I'll take the chance

Oh, can't you see it baby
You've got me goin' cRaZy

Wherever you go
Whatever you do
I will be right here waiting for you
Whatever it takes
Or how my heart breaks
I will be right here waiting for you

p/s:dedicated to my fren..

Wanita Itu Istimewa Tetapi Mengapa Banyak Masuk Neraka?

satu lg artikel yg di copy paste...yup dari syok.org gk..
“Aku melihat ke dalam Surga maka aku melihat kebanyakan penduduknya adalah fuqara (orang-orang fakir) dan aku melihat ke dalam neraka maka aku menyaksikan kebanyakan penduduknya adalah wanita.” (HR. Bukhari dan Muslim dari Ibnu Abbas dan Imran serta selain keduanya)

Padahal pintu-pintu kebaikan dan pintu-pintu surga terbuka buat wanita, dan Allah telah memudahkan wanita untuk masuk ke dalam surga, dan wanita telah mendapatkan KELEBIHAN dan KEISTIMEWAAN:

1. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 70 orang pria yang sholeh.
2. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah S.A.W.) di dalam syurga.
3. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.
4. Daripada Aisyah r.a. “Barang siapa yang diuji dengan se Suatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka."
5. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.
6. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.
7. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan direkannya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).
8. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dia kehendaki.
9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah S.W.T. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (dengan jarak 10,000 tahun perjalanan).
10. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T. menatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.
11. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah S.W.T. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah S.W.T.
12. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
13. Apabila telah lahir (anak) lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.
14. Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T. memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah S.W.T.
15. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.
16. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk dari pada 1,000 pria yang jahat.
17. Rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
18. Wanita yang memberi minum air susu ibu (asi) kepada anaknya daripada badannya (susu badannya sendiri) akan dapat satu pahala dari pada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.
19. Wanita yang melayani dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.
20. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.
21. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumah tangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakult.
22. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.
23. Wanita yang memerah susu binatang dengan “bismillah” akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.
24. Wanita yang menguli tepung gandum dengan “bismillah”, Allah akan berkatkan rezekinya.
25. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.
26. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.
27. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.
28. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.
29. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.
30. Jika wanita melayani suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun sholat.
31. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempo(2½ thn),maka malaikat-malaikat dilangit akan khabarkan berita bahwa syurga wajib baginya. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.
32. Jika wanita memijat suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memijat suami bila disuruh akan mendapat pahala 7 tola perak.
33. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.
34. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.
35. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya yaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.



Wallahu a’lam bishowab
Semoga dapat mengambil hikmahnya dan mengamalkannya.

Freemason

artikel kali ni bout freemason...artikel ni ak copy paste je dari syok.og..ak just nk share la ngn korg...
Freemason adalah sebuah pertubuhan politik sulit bertujuan menamatkan perbuatan baik dan sistem keagamaan sedunia dengan menggantikannya sistem tanpa agama serta undang-undang ciptaan manusia. Mereka mengatur revolusi serta menggantikan satu pemerintah dengan pemerintah lain, atas dasar kebebasan pemikiran dan kepercayaan.

Ini jelas disebut seorang daripada mereka ketika persidangan pelajar berlangsung pada tahun 1865 selepas masihi di Kota Liege, iaitu salah satu pusat kegiatan Freemason. Dia menyebut; manusia wajib menolak Tuhan dan memerangiNYA. Hendaklah seseorang itu menghancurkan kepercayaan langit dan mengoyaknya seperti kertas.

Ia tercatat dalam Perhimpunan Agung Mason (Masonic Grand Lodge, 1922, hlm.98), “Kami akan mengukuhkan kepercayaan bebas dalam pemikiran individu menerusi kuasa yang kami miliki, dan kami melancarkan perang sebenar terhadap musuh sejati manusia iaitu agama.

Freemason adalah salah satu pertubuhan sulit tertua yang masih wujud, sedang kewujudan sebenarnya masih tidak jelas terhadap kebanyakan penduduk. Bahkan ahli-ahli mereka tidak diketahui, kerana plot kepimpinan mereka cukup tersembunyi dan rahsia. Namun mereka cukup menyanjung usaha merealisasikan perancangan serta objektif pertubuhan (Freemason). Kebanyakan agenda dijalankan secara lisan, kerana bukti bertulis tidak dapat ditemui.

Teori pertubuhan dan cara kerja Freemason banyak diambil dari tradisi lama Yahudi. Fakta ini dikuatkan bahawa idea dan ajaran Yahudi menjadi asas penubuhan Freemason (The Grand Lodge) pada tahun 1717 masihi. Ini termasuklah prinsip dan simbol pertubuhan. Ini boleh dilihat dalam kenyataan terkandung dalam majalah Masonic Acacia, bahawa “Kita boleh menemui ramai Yahudi di kalangan ahli-ahli Freemason” (isu no.66, tahun 1908)

Satu-satunya pertubuhan yang giat memusnahkan kepercayaan agama ialah Freemason. Kepercayaan tersebut menyamai kepercayaan Yahudi. Simbol mereka ialah 6 bucu bintang iaitu Star of David. Yahudi dan Freemason menganggap mereka adalah keturunan daripada roh pembina Kuil Sulaiman (Temple of Solomon). Manakala, dalam Protokol Orang-Orang Besar Zion menyerlah hasrat sebenar mereka mahu memusnahkan kepercayaan beragama.

Sememangnya wujud hubungan antara Freemason dan Yahudi dalam mengatur konspirasi serta agenda menjatuhkan sesebuah kerajaan. Seruan kebebasan pemikiran yang didukung dari idea cetusan Freemason sebenarnya menyebabkan kemusnahan moral di dunia serta banyak kerosakan sosial dan lain-lain.

Atas dasar ini, mana-mana Muslim yang menyertai pertubuhan Mason (atau pro-Mason) telah menjadi kafir kerana mendukung kepercayaan serta agenda mereka. Mereka diseru agar segera bertaubat. Sebaliknya, jika dia masih meneruskannya, hukuman mati (hadd - kerana terkeluar dari Islam) adalah wajib ke atasnya dan kematiannya dalam golongan kafir.

Baca lanjut: Fatwa Lajnah Daimah KSA, 2/312-315.

Kesibukan Diri..

emm..sibuk..sibuk..sibuk...sibuk sungguh diri ini sejak akhir2 ini.sibuk ngn study..sibuk ngn diri sendiri..sibuk ngn masalah...mcm2 hal...sibuk ngn program yg tah pape la..haish..nxt week lg la ak bz..tiap2 ari ad test..cmne la nk score smua test2 tu??haish pening aku...dlm kepala ak skunk ni ak xsbr nk tggu 11hb 11,ak nk blk umah,ak nk jmpa adik kesayangan ak,nk jmpa desktop kesayangan ak,nk rest giler2..nk lupekn sem yg tah pape nih...huhuhu

OST Asmara -Menyesal 6ixth Sense


Tak pernah ku fahami ertimu padaku

Tak pernah ku mengerti hadirmu untukku

Rasa yang pernah kau bagi

Cinta yang telah kau beri




Setelah ku terjatuh baru ku sedari

Betapa kau kekasih hingga hujung hati

Rasa yang setia menanti

Cinta yang tak akan pergi


Menyesal ku akui tak terima cintamu

Dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku

Terlambat ku akui berertinya dirimu

Kerna hanya dirimu sambut cinta

Penawar peritku

Hanya dirimu

Tulus cintaku


Menyesal ku akui tak terima cintamu

Dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku

Menyesal ku akui tak terima cintamu

Dan kini engkau pergi meninggalkan hidupku

Terlambat ku akui berertinya dirimu

Kerna hanya dirimu

Sanggup cinta penawar peritku

Sanggup cinta pengusap tangisku

p/s:drama asmara xbez sgt tanpa lagu ni,setuju??